vorige pagina volgende pagina

De Viersprong Woudenberg

Hoe het was

De oorsprong van De Viersprong laat zich terugvoeren naar de 7e eeuw, als een klein stukje akkerland wordt een deel van de heuvelrug  geĆ«ffend. Als in de 12e eeuw de hofstede Henschoten aan de "overkant" wordt gesticht begint het echte monnikenwerk, het terrein wordt ingericht als akker en omgeven met grondwallen beplant met eikenhakhout om het wild buiten te houden. Deze, inmiddels 900 jarige, indeling is nog steeds terug te vinden in het park en daar zijn we trots en zuinig op. Als vroeg in de 19e eeuw de grote uitverkoop van gronden wordt gestart door de koning zit de toenmalige burgemeester van Utrecht H.M.A.J. van Asch van Wijck dicht bij het vuur. Van Asch van Wijck koopt samen met de bankier J.B. Stoop grote stukken grond aan in de regio. De ontginning van de woeste gronden kan beginnen. Pas laat 19e eeuw, als de gronden van de inmiddels overleden burgemeester door vererving zijn verdeeld over de vele kinderen, rest er een stukje terrein waarop de Jonkheer M.M. van Asch van Wijck een Zwitsers Chalet laat bouwen, vermoedelijk een huwelijks geschenk voor zijn zoon H. J.M. van Asch van Wijck en zijn echtgenote.

Vanaf dat moment in 1870 komt er langzaam een parkaanleg tot stand op het terrein wat de monniken al wat vlakker en rijker hadden gemaakt. De Jonkheer is mede eigenaar van de Utrechtse Hypotheekbank en doet goede zaken, het gaat zelfs zo goed dat hij in 1994 zijn nieuwe vakantiehuisje op De Viersprong gereed ziet komen. Het pandje, genaamd Constantiahoeve, is een mooi gedetailleerd gebouw van de hand van de Utrechtse architect, oprichter van de Nederlandse bond voor architecten en leermeester van Gerrit Rietveld, dhr.  P.J. Houtzagers. De Jonkheer H.J.M. van Asch van Wijck had veel interesse voor zijn tuin en heeft eigenhandig het 31 ha grote park gestalte gegeven. Eigenzinnig en vooruitstrevend is hoe we het gebouw en zijn park mogen omschrijven.

Eigenzinnig en vooruitstrevend is ook het communicatie buro Hemels van der Hart wat in 2008 de Constantiehoeve, nu bekent als De Viersprong, als kantoor betrekt. De uitersten van een snelle dynamische wereld in de reclame en communicatie en de oude waarden van de buitenplaats gaan wonderwel heel goed samen. Na de restauratie van het pand wordt het park van De Viersprong wordt gaandeweg herstelt, stukje bij beetje komt de oude glorie terug. We kunnen er uren over vertellen en hebben er veel over geschreven maar het mooiste blijft om het te komen ervaren!